Ana Sayfa Otomobille Yaşam Kışın Araba Kullanma Rehberi

Kışın Araba Kullanma Rehberi

0
24910

Kışın araba kullanmak sürücüler için zaman zaman zorlayıcı olabilir. Bu noktada gizli buzlanma, ani sağanak yağış ve dolu gibi zorlayıcı hava şartlarından minimum düzeyde etkilenip kışı geçirmek için bazı tedbirler almanız gerekir. Antifriz kullanılması, buji ve akü gibi kritik elemanların kontrol edilmesi, silecek ve lastik kontrolünün yapılması, araç kitlerinin yenilenmesi, kışlık motor bakımının yapılması gibi birçok önlem alabilirsiniz. Kış ayına özel alacağınız önlemler, sizi ve sevdiklerinizi olası risklerden koruyacaktır.

Aracı Kış Şartlarına Hazırlamak 

Havaların soğumasıyla birlikte kış ayları geldi çattı! Düşük sıcaklıklar, donmalar ve kuvvetli rüzgarlar sürücüler için zaman zaman tehlike arz edebilir. Bu durumlarla baş etmek için pek çok faktör söz konusu. Öncelikle yapmanız gereken bu konular hakkında detaylı bilgiler edinmek. Örneğin dolu yağışı sırasında trafikteyseniz yakınlarda bulabildiğiniz güvenli bir yer alana gitmeniz doğru olacaktır. Kapalı otopark, benzin istasyonu veya kapalı bir dinlenme tesisinde güvenli bir alana park edebilirsiniz. Ancak kapalı ve güvenli bir yer bulamazsanız aracınızı park edip dolunun geçmesini bekleyebilirsiniz.

Periyodik Bakımı Aksatmamak

Periyodik bakım araçlar için oldukça önemlidir. Bakımı aksatılan araçların performansında düşüş yaşanır. Aynı zamanda araçta soruna yol açabilecek arızaların önceden tespit edilmesine yardımcı olur. Bu anlamda maddi ve manevi problemlerin önüne daha hızlı geçilebilir.

Uygun Motor Yağı Kullanımı

Kış aylarında hangi motor yağının kullanılması gerektiği konusunda bazı ipuçları var. Genel olarak kış aylarında daha ince viskoziteli motor yağları tercih edilir. Bu, motorun soğuk havalarda daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Ancak motor yağı seçimi aracın üretici firmasının önerilerine uygun olmalıdır. Aracınızın kullanım kılavuzundan bu bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

Aydınlatma Sistemi

Kış aylarında aydınlatma sistemi aracınızın görünürlüğünü artırmak ve güvenliğini sağlamak için önemlidir. Öncelikle farlarınızı temiz tutmanız gerekir. Kötü hava koşulları nedeniyle farlarınızın kirlenme olasılığı daha yüksektir. Kirli farlar, ışık yayılımını azaltabilir ve görüş mesafenizi kısaltabilir. Düzenli far temizliği yapmak yararınıza olacaktır. Aynı zamanda yedek ampul bulundurmak ve farları ayarlamak alınması gereken önlemler arasında yer alır. Sis farları da görüş mesafesini arttırabilir. Ancak sis farlarını kullanırken diğer sürücüleri rahatsız etmemeye dikkat etmek gerekir.

Lastik Kontrolü Yapmak

Kış aylarında lastik basıncını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Soğuk hava lastik basıncınızı düşürebilir. Bu yüzden lastiklerinizi doğru basınç seviyesinde tutmak için periyodik olarak kontrol etmelisiniz. Her aracın farklı bir lastik basınç ayarı var. Doğru lastik basıncı, aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilir. Aynı zamanda lastiklerinizin dış görünüşünün kontrolünü de sağlamalısınız. Lastik dişlerinde ya da yanaklarında herhangi bir deformasyon olup olmadığı önemlidir. Hatta lastik dişlerine bakarken lastik diş derinliğini kontrol etmek faydalıdır. Çünkü derin dişler daha iyi yol tutuşu sağlar. Lastik diş derinliğini bir lastik ölçer veya bir kredi kartı kullanarak kontrol edebilirsiniz. Eğer lastiklerinizin derinliği yeterli değilse yeni lastik almanız gerekebilir. Ardından hava şartlarına göre lastiklere zincir de takılması gerekebilir.

Lastik kontrolünde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise lastik rotasyonudur. Lastik rotasyonu, lastikleri düzenli olarak yer değiştirmek anlamına gelir. Bu durum lastiklerin eşit şekilde aşınmasını sağlar ve lastik ömrünü uzatır. Lastik rotasyonunu aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilen periyotlarda yapmanız önerilir. Aksi halde zorlu kış şartlarından dolayı tekerlek balansı yetersizliği yaşanabilir ve sürücü araç hakimiyetinde bazı sorunlar yaşayabilir. Bu durumun beraberinde lastik yol tutuşunda performans kayıpları görülebilir.

Kar Lastiği Kullanmak

Aracınız için en az bakımlar kadar önemli diğer bir husus kar lastikleridir. Dört mevsim lastikler yerine kış lastiklerini tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Karlı havalarda yol tutuşu iyi kış lastiği kullanılması gerekir. Bu bağlamda yolda kayma riskiniz daha da azalacak ve yol güvenliğiniz artacaktır.

Hava Durumunu Takip Etmek

Ani hava değişimi yaşanabileceğinden dolayı hava durumuna bakmadan yola çıkmak pek doğru bir davranış değildir. Hava durumuna baktığınızda sürüş esnasında ansızın değişen havaya karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Örneğin dolu yağışı her ne kadar bir anda başlasa da hava değişimi fark edilebilir düzeydedir.

Yavaş ve Kontrollü Sürüş

Yoğun kış şartlarında yağmur, sis ve kar yağışı gibi nedenlerden ötürü sürücünün görüş açısında düşüşler meydana gelir. Araç seyir halindeyken kar ve soğuk havadan dolayı cam buğulanabilir. Bu yüzden karlı yollarda hızlı gitmemeye özen gösterilmelidir. Hızınızı kontrol altında tutmak, aracınızın kaymasını önlemeye de yardımcı olur. Bu anlamda karda güvenli sürüşün anahtarı genel olarak yavaş sürmektir. Aynı zamanda karlı yollarda frenlemeyi önceden yapmak önemlidir. Frenlemeye başlamadan önce hafifçe fren pedalına basarak aracın hızını düşürmek gerekir. Aynı zamanda virajlara girerken sakin ve dikkatli olmalıdır. Ani gaz, fren ve vites hareketleri yapmadan temkinli gitmekte fayda var. Yapılacak ani ve sert hareketler, aracın patinaj yapmasına neden olabilir. Ancak kara saplanan bir lastiğiniz varsa gaza basarak çıkmaya çalışmak doğru bir hamle değildir. En sağlıklı sonucu elde edebilmek için yetkili kişilerden yardım almalısınız.

Kış Şartlarından Aracı Korumak

Yolları açmak amacıyla yapılan tuzlama çalışmaları sonucunda yoldaki çamur ve tuz aracın kaportasına sıçrar. Bu noktada aracın boyası hasar alabilir. Aynı zamanda aracın alt kısmında açıkta yer alan parçalar korozyondan korunmalıdır. Bu anlamda aracı kapalı alanlara park etmekte yarar var.

Sakin Kalmak

Yolculuk esnasında aniden hava durumu olumsuz yönde değişebilir. Bu noktada sürücülerin panik yapmaması gerekir. Sakin kalıp yavaş ve trafik kurallarına dikkat ederek ilerlemek daha doğru bir harekettir.

Yakıt Deposunun Kontrolü

Aracın bütün kontrollerini sağlasanız da yakıt deponuzun ne durumda olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Özellikle zorlu kış şartlarında yakıtsız kalmak pek çok olumsuz sonuç doğurabilir. Bu sebeple yakıt deponuzu dolu tutmanızda fayda var. Aynı zamanda yakıt filtresi gibi elemanların da kontrolleri sağlanmalıdır. Çünkü zaman zaman yakıt filtreleri dolup tıkanabilir.

Takip Mesafesi

Günlük seyahatlerde de yapılması gereken takip mesafesi, kışın daha önemli bir hal alır. Kışın araba kullanırken takip mesafesi aracın hızına göre ayarlanmalıdır. Kış aylarında hava şartlarından dolayı araçların fren mesafesi değişebilir. Bu sebepten ötürü trafikteki araçlarla aranıza ideal ve güvenli bir mesafe bırakmanız gerekir.

Gerekli Ekipmanlar 

Güvenliğinizin sağlanması için reflektör, yangın tüpü, ilk yardım çantası ve çekme halatı gibi ekipmanların araçta olması gerekir. Aynı zamanda kar seviyesinin durumuna göre aracınıza zincir takmanız gerekebilir. Eğer zinciriniz aracınızda takılıysa yanınızda yedek zincir bulundurmanızda fayda var. Son olarak yağmur kaydırıcı ya da buğu önleyici gibi alternatif ürünler kullanarak da güvenli sürüş sağlayabilirsiniz.

Gizli Buzlanma Tehlikesi

Sürücüler için gizli buzlanma oldukça tehlikeli bir konudur. Sık görülen bu sorun, özellikle kar suyunun eridiği alanlarda, rüzgarın yoğun olduğu bölgelerde tehlike oluşturur. Bu tarz durumlarda arabanın buzda kaymaması için hızın düşürülmesi gerekir. Aynı zamanda dikkat dağıtıcı unsurların da ortadan kaldırılmadır. Örneğin müzik sistemi veya telefon gibi cihazları kullanmak doğru değildir. Ayrıca bazı araçlarda kayma esnasında ABS fren sistemi devreye girer ve olası olumsuz sonuçların önüne geçer. Aracınızda ABS fren sisteminin olup olmadığını öğrenmenizde yarar var.

Periyodik bakımdan oto kuaför hizmetine kadar aracının ihtiyaç duyduğu bütün hizmetlere ve bütçene uygun lastik modellerine arabam.com’dan kolayca ulaşabilirsin!

arabam garaj’ı keşfettiniz mi?

HENÜZ YORUM YOK