Mercedes-Benz GLS 63 AMG hakkında ne düşünüyorsunuz? Süreyya İzgi, Mercedes-Benz GLS 63 AMG incelemesi ile çok keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
Mercedes-Benz GLS 63 AMG İncelemesi
Mercedes-Benz’in Amerika’da ürettiği 7 koltuklu dev SUV GLS’nin en güçlü versiyonuyla bir tutam performans, konfor ve lüksü bir arada tattık.
Muazzam bir güç gösterisi
Bence çok da abartılacak bir yanı yok… Tüm rakamlar ortada. Bildiğiniz en hızlı GT’nin SUV haline getirilmiş hali! Yanardağ misali doğal abide gibi duran bir SUV ve içinde patlamaya hazır lavlar… Başka tanımlayacak kelime bulamam ben bu Mercedes-Benz GLS 63 AMG’ye… Patladığındaysa önünde durmamaya özen gösterin, lavlar akıyor, koca cüsse ışınlanıyor. Kolay kolay göremezsiniz yollarda, zaten kaç tane vardır ki? 5.5 litrelik çift turbolu 585 beygirlik muazzam bir güç paketi ve benim diyen süper spor otomobilleri ağlatabilecek ışınlanma performansı. Tam bir gösteri aracı, tam bir show car.
Bütün süper sporlara meydan okuyor
Aslında gövde bildiğimiz GLS, Mercedes’in büyük boy SUV’si. Ama sıradan görünmediği de belli. Jantları, önde ve arkada petek desenleriyle bezenmiş tamponları ve bakışları tahrik ediyor. Zaten en güçsüzü bile yeterince hızlı ama bu versiyon tam bir yarışçı olmuş. 2.5 tonu bulan ağırlığı Ferrarilerle Lamborghinilerle Porschelerle boy ölçüşebilecek, hatta onları üzebilecek bir kimliğe getirmiş bu koca yıldızı.
Reşat altını gibi değerini koruyor
ML’in açtığı ekolden gelinen nokta
Bilemiyorum, sanırım biraz Amerikalıların yüzünden üretiliyor bu tip hızlı SUV’lar. Avrupa’da o kadarına en azından SUV gövdesinde kimse meraklı değil, Avrupa’nın otomobil kültürü coupé gerektirir. Ama Amerikalılar güce tapar ve yüksekte hızlı olmaktan hoşlanır. 1998’de ML ile yeni bir sınıfa geçiş yapan Mercedes-Benz, muhtemelen işin buralara geleceğini planlıyordu. Tuscaloosa’da üretilen bu araç da işte o beklentiyi tam anlamıyla karşılayan bir makine. Marş düğmesine bastığımda homurdanarak çalışmaya başlıyor. Bu 5.1 metrelik, bu 2.5 tonluk kütlenin o andan 100 km/s hız çıkması ise sadece 4.5 saniye sürüyor! AMG’nin elinden geçen 7G-TRONIC Speedshift otomatik şanzıman sanki bir roketleme mekanizması, böyle bir ivmelenme böyle bir sürüklenme görmediğinize eminim. 1750 d/d’den başlayıp 5250 d/d’ye kadar kesintisiz üretilen 760 Nm tork ne demek biliyor musunuz? Yerküreyi yörüngesinden oynatabilecek kadar büyük bir güç neredeyse! Bunu GLS 63 AMG’nin içinde yaşamak böyle hissettiriyor en azından!
Kabinde yok yok
Aslında önce kabini anlatırım ama bu araçta motor o kadar öne çıkıyor ki iç mekana ancak sıra geldi. Bilirsiniz, bütün Mercedeslerin kabini çok lükstür ve çok iyi hissettirir. Ama GLS63 AMG’de Exclusive Nappa deri kaplı ısıtmalı/soğutmalı koltuklardan başlayın, ahşap kaplamalara, elektrikli katlanır tüm koltuk sıralarına, bulutların üzerinde seyredercesine süzülme hissi veren AIRMATIC süspansiyon sistemine, üç bölgeli klimaya yok yok. Bütün modern güvenlik ve konfor donanımları mevcut. Bu kadarını sayıyorum, yoksa Mercedes donanım listeleri sayfalarca sürer, bilirsiniz. En dolu paket, ekleyecek donanım bırakmamışlar! Ha bu kadar lüksün aracı kokoş yaptığını da düşünmeyin, sportif histen asla ödün verilmemiş. Zaten öyle düşünenler için motor sesi bile yeterli gelecektir. Sonrası yaşamadan anlaşılmıyor, yolu gösterin yeter! Gök gürüldüyor, yıldırımlar çakıyor, ışınlanıp gidiyorsunuz! Limiti kaldırmadıysanız 250 km/s’ye kadar yolunuz var, yok kaldırttıysanız, 300’ü kolayca aşıp gidiyor, ucu açık!
Lastik maliyeti bel bükmeye aday!
Sürekli dört tekerlekten çekişli GLS63 AMG’nin üzerinde 295/40 ZR 21 ebatlı lastikler var. Neredeyse tank paleti gibi duruyorlar. Bu lastiklerin her biri 1000 dolar civarında, ona göre kullanın diyeceğim de ayağınızın altında gaz pedalı olunca öyle olmuyor işte. Yakıtını servisini değil, en çok bu kullanım maliyetini düşünmek gerek! Koca gövde gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinden yerden yüksekliği 30.6 cm’ye kadar artırabiliyor. Aracın 60 cm derinliğindeki sudan geçme hakkı da var. Bu lastiklerle arazi koşullarında seyretmesi zor olabilir ama uygun lastikler takıldığında gidemeyeceği hiçbir yer olmayan bir araç olduğunu anlayabilirsiniz. OFFROAD moduna geçtiğinizde yapabileceklerine gerçekten inanamazsınız. Vites konsolundaki DYNAMIC SELECT kumandasını kullanarak aracın sürüş karakteri tamamen değiştirilebiliyor. OFFROAD dışında COMFORT, SLIPPERY ve SPORT modları “normal” koşullarda sürüş yapmak isteyenler için görev bekliyor.
GLS 63 AMG ile yollar bitmesin istiyorsunuz
Bu araçla seyahat etmenin keyfi tarifsiz. Ama belli başlı sıkıntıları da yok diyemem. Birincisi hem görüntüsü hem sesiyle ama ille de lastikleriyle çok dikkat çekiyor. Nazar değdi değecek diyorsunuz. Bir de park meselesi var, kamyonet gibi mübarek! 5.5 metrelik boyuyla görüp de her yere park edemiyorsunuz. Tam Amerikan işi işte. Geniş araziler istiyor. Kaygısızca park edip gitmek için. Yoksa Nişantaşı’nda park edecekseniz metroyla gidin daha iyi!