Unimog satılık araması mı yapıyorsunuz? Belki de askeri Unimog hakkında merak ettikleriniz var. Unimog karavan almak isteyenler ya da Mercedes Unimog hakkında araştırma yapanlar da var. Süreyya İzgi de onlar için mükemmel bir keşif yaptı. İşte detaylar…
Mercedes-Benz Unimog Testi!
Süreyya İzgi, Mercedes- Benz Unimog’un test sürüşüne katıldı. Çok keyifli ve etkileyici bir Unimog test sürüşü oldu. Gerçek bir arazi aracı arıyorsanız bu testi mutlaka okuyun: Mercedes Unimog hakkında inanılmaz detaylar: Süreyya İzgi ile Sınır Tanımaz UNIMOG!
Evet, bu defa Unimog’un içindeyim. Kullanmaya kullanırım da bu kez sadece gösterisine katılma hakkım var. Mercedes-Benz yetkilileri, Unimog’un biraz sıra dışı marifetlerini gösteriyor, bu kez sadece seyirciyim. Ama Aksaray’daki Mercedes-Benz fabrikasında gördüklerimi paylaşayım, etkileneceksiniz, biliyorum. Dünyadaki birçok ordu tarafından kullanılan “dünyanın en iyi off-road araçları” için “gidemeyeceği yer yok” yorumu yapılır bu, Unimoglar için. Savaştan öte off-road mu var…
Mercedes arazi aracı modelleri için buraya tıklayın!
Unimog’un Kelime Anlamı Nedir?
Unimog kelimesi, evrensel motorlu araç manasına gelen Universal-Motor-Geräte’den türetilmiş. Mercedes-Benz tarafından üretilen, her türlü arazi ve hava şartında gitmek için tasarlanan bu çok amaçlı kamyon, ambulans, askeri taşıma, radyo istasyonu, arama kurtarma ve kar temizleme aracı olarak kullanılabiliyor. Kimi zaman televizyon ekranlarında karşımıza çıkıyor, Türk Silahlı Kuvvetleri de yoğun olarak kullanıyor bu yıldızı. Türk Ordusu’nun başlıca taktik tekerlekli askeri taşıma kamyonu olan Unimog, 1987’den beri Mercedes-Benz’in Aksaray’daki kamyon fabrikasında üretilmekte.
Gerçek Anlamda Arazi İçin Üretilmiş!
Unimogları diğer arazi araçlarının çoğundan ayıran marjinal özellikler var. Bunların başında da portal akslar ve tüp muhafaza içerisinde yer alan şaftlar geliyor. Bu akslar Unimog’un diferansiyellerinin normalden daha yukarda yerleşmesine olanak sağlarken ağırlık merkezini hemen hiç etkilemiyor. Bu sayede standart lastiklerle bile yere en yakın 40 cm’lik bir açıklık sağlanabilmektedir. Bu bir Hummer’ın gövdesinin yerden yüksekliği kadar!.. Bununla birlike örneğin 404s modeli, 42 derecelik yan açılarda ilerleyebilir. Portal akslar kuvvetin tekerleklere kadar minimum güç ile aktarılıp tam tekerlek merkezinde küçültme yaparak tam güç alınması vasıtası ile de aktarma organlarını aşırı yüklenmelerden koruyor. İş makineleri ve tarım traktörlerinde de bulunan bu ek dayanım sayesinde Unimog, 3000 tonluk tren katarlarını bile sorunsuzca çekebiliyor.
Unimog’un yetenekleri gerçekten akıl sır alır gibi değil. %80 eğime geri geri bile tırmanabiliyor! Yanlış anlamayın, uzaklaşma açısı 38 derece! Ya da %90 eğimde 41 derecelik yaklaşma açısıyla burnunu yere değdirmeden sorunsuz ilerleyebiliyor. Üstelik yüzey düz beton. Toprak da olsa çok fark etmiyor gerçi. Ha bir de merdiven inip çıkabiliyor. 24 basamaklı merdiveni tereddütsüz tırmanabiliyor! İşin ilginç yanı, Mercedes-Benz Türk’ün test sürücüsü bunları gerçekleştirirken yanında da ben oturuyorum! Kimi zaman o kadar dikleşiyoruz ki ön camdan yola düşeceğim zannediyorum.
Tork Tüp Aktarma
Unimoglarda aktarma organları tüp içerisinde yer alıyor. Bu, aktarma organlarına gelen kuvvetlerin şasinin merkezine aktarılmasını sağlarken aktarma organlarını dış etkenlerden ve darbelerden koruyan bir kabuk görevi de görüyor. Havalı fren sistemi bulunan modellerde hava tahliyesinin bir kısmı bu tüplerin içine yapılır ve basınç sayesinde muhtemel kaçaklardan içeri toz, su vs. girmesi önlenmiş oluyor.
Esnek Şasi
Aksaray fabrikasında özel olarak hazırlanmış parkurda Unimog’un limitlerini zorlarken sürücüden bilgi almaya devam ediyorum. Unimog’larda şasinin maksimum esneyerek oluşan kuvvetleri tüm şasiye bir yay gibi aktarması hedeflenmiş. Ayrıca şasi bükülerek araziye maksimum uyum sağlama gösterebildiğinden tekerleklerin yerden kesilmesini de en asgari düzeye indiriyormuş. Bu esnekliğin sağlanması amacı ile motor sadece önde tek noktadan şasiye bağlıymış. Diğer bağlantı ise vites kutusu üzerinden vites kutusu ile birlikteymiş. Tabii o kadar kurcalamadık. Sonuçta stratejik bir ürün.
Aktarma Organları Arkada
Unimog’larda aktarma arka tekerleklerde. Araç normal yol koşullarında arkadan itişli olarak yol alırken şartlar ağırlaştığında iki seçenek kullanılabiliyor. Aktarmayı ön tekerleklerle paylaşmak veya diferansiyelleri kilitlemek. Unimog’larda hem ön hem de arka diferansiyel kilitli. Çekiş üzerindeki değişiklikler araç hareket halinde iken yapılabilmekte.
İstenirse 1 km/s’den yavaş da gidebiliyor!
Unimog’ların şanzıman yapısı ise çok amaca hizmet edebilmek amacı ile çok vitesli. 6 ya da 8 ileri vites üzerinden küçültme yapılarak 24 vitese kadar seçenek elde edilebiliyor. Düşük viteslerde maksimum hız saatte 1 (bir) km’nin altında bile olabiliyor. Bu özellik abartılı gelmesin, Unimog üzerine takılan örneğin asfalt bakım ya da tarım uygulamalarını istenen hızda kullanabiliyormuş. Benim anladığım kullanılan aparatlarla 1 km/s’nin altındaki hızla mayın araması bile yapılabilir.
Bazı Unimog’ların tüm vitesler ileri ve geri olarak kullanılabilmekteymiş. Bu sayede araç ileri gittiği hızda geri de gidebiliyor. Modern Unimog’ların maksimum hızları ise 120 km/s civarında.
Sahibinden Satılık Unimog
Mercedes- Benz Unimog satılık ilanları için arama yapıyorsanız; bu araç, öyle her yerde bulabileceğiniz türden bir araç değil. arabam.com ilanlarını ikinci el Mercedes- Benz özelinde ve ikinci el Unimog araması ile sınırlandırarak çıkan sonuçları inceleyebilirsiniz. Hayalinizdeki sahibinden satılık Unimog sonucuna ulaşmak üzere ekranınıza yansıyan listeyi, fiyata ve diğer özelliklere göre kategorize edebilirsiniz.
Unimog gerçekten rakipsiz bir güç