Süreyya İzgi, Hummer testi ile karşınızda. Takım Elbiseli Hummer diye adlandırdığı aracı detaylı olarak inceledi. Muhteşem test sürüşünü Ferhat Önal fotoğrafladı. Heyecan verici bir deneyim oldu. Okumaya devam edin…
Takım elbiseli Hummer: H2
Hayatımıza 1991’deki ilk Körfez Savaşı ile giren kavramlardan biridir Hummer. American Motors General Hummer firması tarafından üretilip önce Amerikan ordusuna, savaş koşullarında kendisini ispat edip en zor koşullarda reklamı yapıldıktan sonra da kendisine çetin ceviz arazi aracı arayanlara satılmıştı.
Kısaca Hummer!
Adı aslında The High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV). Ama bu sesli harf bulunmayan kısaltma bir markanın da doğuşuna vesile oluyor, bu araçlara kısaca Hummer deniliyor. Amerika’nın ağır vasıta üreticisi AM General tarafından Indiana’daki Mishawaka tesislerinde 1992-2006 arası 100 bin adet civarında Hummer üretilmiş. Ordunun çeşitli bölümleri ve Amerikan hükümetlerine de sunulan Hummerlar Körfez Savaşı sonrası Irak ve daha sonraki yıllarda Suriye’nin işgallerinde de görev yapmıştı.
Savaştan Sonra Şehire Uygun Hummer 2 Geldi!
Amerikan ordusunun bir dönem vazgeçilmezi olan Hummer’ın üzerine şehir sürüşlerine daha elverişli birkaç selefi geldi, havasını kaybetti. Özellikle rağbet gördüğü Amerika’da bile yollara fazla gelen ilk Hummer’ın ardından şehir kullanımına daha uygun olan Hummer 2 geliştirildi. İşte bugün onun içindeyiz. Kış bastırıp yağmur ve kardan göz gözü görmeyince kupon ikinci el araçların doruğunda yer alan Yeniköy Motors yetişiyor imdadıma. 2002’den itibaren üretilen Hummer H2’nin ilk dönemlerinden 2003 model bir kopyasının içindeyiz. Temiz korunmuş kollanmış, 16 yıllık araç daha sadece 69.500 km’de. Ağabeyinin o kadar savaş görmüşlüğü, küçük Hummer’a sağlamlık olarak yansımış.
Dedim ya, Hummer H2 yollara sığmayan ilkine göre daha şehirde (ama Amerikan şehirlerinde!) kullanılabilir evcillikte. Aslında askeri araç üreticisi olan AM General Hummer, evcilleştirme işinde General Motors’dan destek almış. Ama ilginç bir destek, aracın ön şasisi ayrı, arka şasisi ayrı GM araçlarından uyarlanmış, ortadaki original şasiye birleştiriliyor. Üretim yine Indiana, Mishawaha’daki AM General Askeri Fabrikası’nda gerçekleştiriliyordu.
6.0 Litrelik V8 Makine: 316 Beygir Güç!
6.0 litrelik V8 makinenin ürettiği 316 beygir güç, 4 kademeli otomatik şanzımanla dört tekerleğe aktarılıyor. Rakamlar böyle görkemli olunca motorun çalışması da bir hayli heybetli oluyor. Motorun kükremesini duyunca aklımdan “bununla her yere gidebilirim” diye bir düşünce geçiyor. Üstelik konfordan hiç taviz vermeden. Kabinde tipik Amerikan otomobil anlayışı standartlarından konfor hakim.
Çöllerde ya da yıkıntıların arasında görmeye alıştığımız H1’in aksine H2’de açılır cam tavandan ısıtmalı deri döşemelere, otomatik vitesten Bose müzik sistemine, hız sabitleme sistemine, dijital klimaya envai çeşit aksesuar var. Tabii model yılına göre zengin. Gözleriniz sesli komut ya da LED farlar aramasın, 2003 model bir araçtan bahsediyorum! Ama dokunmatik multimedya ekranında güncellemeler yapılabilmiş, Bluetooth da var telefon bağlantısı da! İç mekandaki birçok kumanda bana o yılların Amerikan otomobillerini anımsatıyor, Sebring, PT Cruiser, 300C gibi modellerin kabin detayları sanki şekil değiştirip Hummer H2’de kendilerine yer bulmuş.
Hummer H2 ile Belgrad Ormanı’nda ilerlerken takılacağımı düşünmüyorum, çünkü hem yollar temizlenmiş, hem de lastiklerimiz çamura ve kara hazırlıklı, bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Gaz emri verdiğimde önden gelen kükreme adeta yolumuzu açıyor, H2 olanca heybetiyle doğaya meydan okuyor. Ormanın içi buz kesmiş ama o sırada kabin sıcacık, ön ve arka koltuklar da ısınmış, keyfimize bakıyoruz. Ağırlığı 3 tonu geçen araç yine de ağır kanlı davranmıyor, 0-100 km/s hızlanmasını 10.4 saniyede tamamlayabiliyor. Bu performansların elbette bir bedeli var, aracın 100 km yakıt ortalaması 24 litrenin altına inmiyor. İşinize gelirse!
Arazi Onun İşi!
Hummer H2’nin model yılına göre sağladığı konfor özelliklerinin yanında bir marifeti daha var ki o da zaten Hummerları Hummer yapan temel özelliği olan arazi kabiliyeti. Arka diferansiyeli kilitlenebilen Hummer H2, zorlu arazi koşullarında da pes etmeyen bir araç. 60 cm sudan geçebilen araca inip binmek için 40 cm basamağı tırmanmak gerekiyor. H1’e göre evcilleştirilmiş görünse de H2’yi kullanmak için de mücadele etmek şart. Motoru çok güçlü olsa da yüksekliği ve süspansiyonun yumuşaklığı nedeniyle yolda zapt etmesi o kadar da kolay değil, tipik bir Amerikan olarak iyi yol tutuş beklemeyin.
2. El Hummer 2 İlanları İçin Buraya Tıklayın!
Satışlar ve Fiyat Meseleleri…
Son sözüm aracın satış başarısıyla ilgili olsun o zaman, Yollara ilk çıktığı 2002 yılından yerini H3’e bıraktığı 2009’a kadar 153.026 adet satılan Hummer H2, daha kariyerinin başında, 2003 yılında North American Truck of the Year (yılın kamyoneti!) seçilmişti. İkinci el olarak satılan bu aracın fiyatı 415.000 TL. Ne kadar özel bir araç olduğunu anlatıyor sanırım…
Böyle araçları VİP hizmet olarak kiralamak gerçekten oto kiralama sektörüne prestij katacaktır. Fiyat olarak yüksek olabilir belki fakat alınan hizmet üst kalite olacaktır. Teşekkürler tanıtım için.