Ana Sayfa Danışman Trafik İşaret Levhaları ve Anlamları

Trafik İşaret Levhaları ve Anlamları

2
75396

Trafik levhalarının anlamlarını bilmek, yola daha rahat hakim olmanızı ve çevredeki araçlara uyum sağlamanızı kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalar, yoldaki sürücülerin hatırı sayılır bir kısmının bu levhaların anlamlarını tam olarak bilmediğini ortaya koyuyor. Hayat kurtarıcı olan trafik kurallarının önemli parçası olan trafik levhalarına uyarak kaza riskini azaltabilmek mümkün. Bu konuya dikkat çekmek ve bilgilerinizi tazelemek amacıyla bir derleme yaptık. İşte hayati öneme sahip bazı trafik levhaları ve anlamları.

Trafik Levhaları Ne İşe Yarar?

Araç kullanmaya başlarken ilk öğretilen konuların arasında trafik levhaları yer alıyor. Fakat sürücüler yollara alışıp ustalık kazandıktan sonra bu levhalara pek de dikkat etmemeye başlıyor. Bu durum, zaman zaman bilinçsizce kuralların çiğnenmesine de sebep olabiliyor. Siz de şimdi durun ve sürekli önünüze çıkan levhalara ne sıklıkla baktığınızı bir düşünün. Yalnızca şehirler arası yolculuklarda değil, şehir içi trafikte de trafik levhaları yol gösterici oluyor. Yapılması ve dikkat edilmesi gereken hareketler konusunda bizi uyarıyor.

Tehlike Uyarı İşaretlerinin Anlamları

Sürücüleri yol üzerindeki tehlikelere karşı uyarmaya yarayan levhalara tehlike uyarı işaretleri deniyor. Çoğunlukla üçgen trafik levhaları olarak da bilinen bu işaretler, trafikte önemli bir görev üstleniyor. Toplamda 52 farklı tehlike uyarı işareti bulunuyor. Bu sebeple tüm levhaları ezberlemek mümkün olmayabiliyor. Siz de trafik işaret ve levhalarının anlamlarını okumayı öğrenerek bu işaretleri kolayca takip edebilirsiniz. 

 

Virajlı yollar, yüksek hızla gidilen yollarda kazaların en çok yaşandığı yerlerden. Viraja girerken hız azaltmak ve yolun devamını öngörebilmek için levhaları takip etmeniz önemli. Bunun yanı sıra çok şeritli yollarda daralan bölgeler de dikkati zorlayabiliyor. Bu gibi alanlarda fermuar sistemine uyarak önünüzdeki araca yol vermeniz ve sonrasında geçiş yapacağınızı belli etmeniz gerekiyor. Deniz kıyısında biten yol ve açılan köprü işaretleri ise dikkat edilmediğinde hayati tehlike oluşturabiliyor.

 

Trafik işaret levhalarının anlamları arasında direkt olarak başka bir canlının hayatını tehdit edebilecek durumlar için de uyarılar bulunuyor. Vahşi ve ehli hayvanların yola atlama tehlikesinin bulunduğu yerler genellikle doğa ile iç içe olan yollar. Fakat anayollarda da sokak hayvanlarına rastlama riskiniz var. Bu sebeple gözünüzü yoldan ayırmadan dikkatinizi koruyabilmeniz önemli. Yaya geçidi, bisiklet yolu ve okul geçidinin bulunduğu bölgelerde ise önünüze çıkabilecek herhangi bir yayaya hazırlı olmalısınız. Bu tür yollarda yüksek hız, kazalara yol açıp istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor.

 

Kavşaklar, ana yol ve tali yolların birleşim noktaları için yukarıda gösterilen levhaları takip etmeniz gerekiyor. Böylece yolunuzu doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz. Ayrıca yolların birleştiği noktalarda ve kalabalık kavşaklarda dikkatinizi artırarak kaza riskini en aza indirebilirsiniz.

 

Dikdörtgen formda karşınıza çıkan levhalar ise yaklaşım ve yön bilgilerini veriyor. Trafik işareti levhalarının anlamları arasında okuması daha zor olabilen bu levhalarda yalnızca çizgiler kullanılıyor. Üçgen levhalarda görmeye alışık olduğumuz insan, hayvan ve nesne siluetleri bu çeşitlerde bulunmuyor. Bir oku andıran çizgiler virajın yönünü belirtirken tek bir yöne doğru eğik duran çizgiler ise yaklaşım seviyesini belirtiyor. 
Gizli buzlanma, düşük banket ve zaman zaman gözden kaçabilecek tramvay hattı gibi uyarılara dikkat ederek sürüş güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Trafik Tanzim Levhalarının Anlamları

Tehlikeyi haber veren uyarı levhalarının yanı sıra trafik düzenini sağlamak için kullanılan işaretler de bulunuyor. Bilgilendirme yönü öne çıkan bu levhalar, sürücülerin araç türüne göre giremeyecekleri yolları ve yolun akış düzenini gösteriyor. Mavi trafik levhaları da bu çeşitler arasında yer alıyor.

Ters üçgen ile gösterilen yol ver tabelası en sık karşılaşılan çeşitlerden. Bunun yanı sıra farklı renk ve yönlerdeki iki ok ile gösterilen karşıdan gelene yol ver levhası, sürücülerin yol üstünlüğünü gösteren işaretler arasında. Dur uyarısı, kapalı ve girişe izin verilmeyen yol işaretleri de düzeni sağlamaya yönelik levhalardan birkaçı.
Kırmızı renkte çerçevelenmiş bu yuvarlak levhalar, içerisinde kullanılan simgenin o yolu kullanamayacağını söylüyor. Bu simge; bir yaya, traktör, otobüs, bisiklet veya kamyon olabilir.
Yuvarlak trafik işaretleri ve levhalarının anlamları aynı zamanda araç yüksekliği ve ağırlığı noktasında da kuralları gösteriyor. Bunun yanı sıra dönüş ve girişlerin yasaklandığı yollarda levhanın ortasından kırmızı bir çizgi de geçiyor. Genel levha kurallarında farklı renklerde gösterilen araçların karşılıklı yönlerden geldiği anlatılıyor. Kırmızı çerçeveli yuvarlak bir levhada, farklı renklendirilmiş araç sembolleri gördüğünüzde öndeki aracı geçmenin yasak olduğunu anlayabilirsiniz. 
Yasak bulunan yolun sonuna gelindiğinde ise yuvarlak tabelada siyah ve beyaz renkler kullanılıyor. Bunun yanı sıra mavi renk, mecburi yönleri göstermek için tercih ediliyor. Ok yönlerine dikkat ederek mecburi yönleri takip edebilirsiniz.
Bisiklet, atlı ve yaya yolu gibi mecburi yönleri de yine yuvarlak mavi levhalardan öğrenebilirsiniz. Bazı dik, engebeli ve de sürüşün zor olduğu özel yollar için zincir takma mecburiyeti olabiliyor. Bu gibi yolların hem girişinde hem de çıkışında zincir takılmış lastik sembolü kullanılıyor.
Son olarak yaya ve bisikletlilerin paylaştığı yollar için trafik işaretlerinin ve levhalarının anlamları çeşitleniyor. İki tarafın ortak veya ayrı kullanım sağlayabildiğini, levhanın ortasındaki beyaz çizgi gösteriyor. Yolun bitiminde ise aynı levhanın üzerinde kırmızı çizgi kullanılıyor. Genel olarak kırmızı çizginin yasak veya sonlanan yolları belirttiğini anlarsanız bu tür farklılıkları kolayca ayırt edebilirsiniz. 
Yazımızı beğendiyseniz araba kullanırken mutlaka bilmeniz gereken gösterge ve arıza işaretlerini öğrenmek için bu yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

2 YORUMLAR

  1. Cenk Burak
    Trafikteki kullanıcıların %80 kuralları bilmiyorum geri kalanıda dikkat etmiyor....