Trafikte farkındalık serisinde bugün trafik kazalarının ölümlü kazalar haline gelmesine neden olan bir konuya değinmek istiyoruz.
Geçen yapılan bir toplantı ile ülkemiz trafik kazaları konusu ele alındı ve Avrupa’nın “10 yıl içindeki %50 daha az trafik kazası” vizyonu çerçevesinde ülkemiz ilerleme kat ediyor diye söylendi.
Bugün ele aldığımız konu ise Pert araçlar ile ilgili ya da hasar kayıtlı araçların trafik kazalarında göstermiş olduğu direnç konusu.
Trafikte farkındalık serisindeki diğer içeriklerimiz;
1 —-Hasar Kaydı-Boya-Değişen—-
Pandemi, Ö.T.V, K.D.V Tekrar Ö.T.V, döviz kurları, çip krizi, lojistik sorunlar…Vb pek çok detay sonucu sıfır otomobil fiyatları katlandı. Buna bağlı olarak ikinci el otomobil piyasasındaki araçlarında fiyatları katlanmış oldu.
Ve günün sonunda artık hepimiz cebimizdeki para ile daha eski model, daha yüksek kilometre de ve dolayısıyla hasar kaydı, boya, değişen olan otomobilleri satın almak durumundayız.
Ancak bunu yaparken, kendi can güvenliğimizi ve tabi ki trafikteki tüm dinamiklerin can sağlığını düşünmek durumundayız.
Peki hasar kaydının trafik güvenliği ile ne alakası var?
Cevabı sonraki başlıkta;
2 Pert Olmuş Araçların Trafikteki Durumu
Pert olmuş araç demek aslında artık kullanılması mümkün olmayan ya da güvenli olmayan araç anlamına geliyor.
Özellikle Avrupa’da durum bizimkinin aksine bir hayli sıkı.
Pert olmuş bir aracın tekrar trafiğe çıkması pek mümkün bir durum olmuyor.
Bu durumu maliyetlerden çok trafik güvenliği için yapıyorlar.
Perte çıkan araçlar ikiye ayrılıyor.
Gerçekten artık geri dönüşü olmayan ve kullanılamaz hale gelmiş araçlar.
Bir de tamir ve restore etmenin çok pahalı olduğu için perte çıkan araçların olduğunu biliyoruz.
Yani aracın kaporta, şasi, podye, hava yastıkları, A, B, C sütunları gibi hayati öneme sahip aksamlarının çok zarar almadığı ancak, motor gibi pahalı parçaların zarar gördüğü durumlarda perte çıkan araçlar vardır.
Yani burada özetle önemli olan konu aracın “yaşam kafesi” denen alanda güvenli yolculuk edebilecek durumda olmasıdır.
Buna engel olmayan bir Ağır hasar kayıtlı araç sorun yaratmazken, Yaşam kafesi deforme olmuş bir araç trafik kazalarında ciddi sorunlara sebep olabilir.
Bunun ayrımı ülkemizde maalesef oldukça zor.
Bu konuda kötü niyet ve daha kötüleri maalesef ki yaygın olarak mümkün.
Ekspertizlerde sıklıkla gördüğümüz “Direnç” meselesi bunun en büyük örneğidir.
Ancak şöyle bir durum daha var ki, insanlar uygun fiyata lüks arabalara binmek ister.
Ağır hasar kayıtlı araçlarda piyasa da çok daha uygun fiyatlarla bulunabiliyor.
Trafik güvenliği açısından bu durumun ne önemi var mı diyorsunuz?
Cevap alt başlıkta;
3 Metal Yorgunluğu
Perte çıkmış bir araç, her ne kadar eskisi gibi tamir edilse de pek çok araştırma gösteriyor ki, metalde yoruluyor. 🙂 Bu zamana bağlı gerçekleşen bir olgu da olsa, kazalarda da bu durum bir şekilde kendini gösteriyor.
Yani bir araca sonradan yapılan kaynak işlemleri, birleştirme ve tamir işlemleri aracın ilk fabrikadan çıktığındaki direnç değerlerini karşılayamıyor.
Buda olası trafik kazalarında yolcuların çok daha fazla zarar görmesine neden olabiliyor.
Eski araçlarda titreşim ve mevsimsel etkiler ile meydana gelen bu direnç düşüklüğü, tamir işlemlerinden sonra da meydana geliyor.
Bu sebeple “pertten dönme” diye tabir edilen, otomobilleri alırken bu durumun farkında olmalısınız. Ve mümkünse almamalısınız.
Can güvenliği bir otomobilin bütün havalı özelliklerinden önemlidir.
Otomobiller temelde bizi bir yerden bir yere götüren taşıtlardır. Ve bu özelde en önemli detay bizi “güvenle” götürmesinde ön plana çıkmalıdır.
4 Trafikte Farkındalık Serisi: Pert Araç Satın Almak!
Trafikte farkındalık serisinde, Pert araçlar konusunda dikkatli olmanız gerektiğini anlatmak istediğimiz bu yazımızda, özellikle çocuklarınız ile kullanacağınız bir aracın kesinlikle güvenlik açısından kusursuz olmasına özen göstermelisiniz.
Trafik kazasını ne zaman, nerede ve nasıl yaşayacağımızı bilemeyiz…
Bu sebeple herkesi azami özeni göstermeye davet ediyor. Ve trafik kazalarını elimizden geldiği kadar azaltmayı bir görev biliyoruz.
Tekerinize taş değmesin.