Türkiye’deki scooter kiralama şirketleri hızla artış gösteriyor. Ülkemizde pek çok scooter kiralayabileceğiniz şirket mevcut. Örneğin ülkemizdeki ilk örneklerden biri Martı’dır. Ardından HOP ve BinBin gibi şirketler de ortaya çıktı. Bu başlığımızda sizler için Türkiye’deki scooter kiralama şirketlerini listeledik.
Scooter Kiralama Şirketleri
Scooter kiralamak, kalabalık illerde hayatı kolaylaştırması ve daha uygun fiyatlı olması nedeniyle sıkça tercih ediliyor. 2019 senesinden bu yana yaygınlaşan scooter kiralama şirketlerinin temel çalışma prensipleri aşağı yukarı aynıdır. Android ve iOS gibi cihazlara ücretsiz olarak indirilip aktifleştiriliyor. Ayrıca ulaşım için ucuz ve pratik bir alternatif sunuyor. Çevre açısından da oldukça sürdürülebilir bir sistem vaat ediyor. Sürücüler; şirketlerin uygulamaları yoluyla yakınlarındaki kiralık scooterları görüp, aktif edebiliyorlar. Aslında bütün kiralık scooterların ortak yanı ve yararı mevcut. Bunları genel olarak sıralamak gerekirse;
- Elektrikli scooter olması nedeniyle ses yapmaz. Gürültü kirliliğini engeller.
- Herhangi bir karbon salınımı olmadığından dolayı çevre kirliliğine neden olmaz.
- Diğer toplu taşıma araçlarına oranla daha ekonomik sayılabilir.
- Şehir trafiğine takılmadığı için zaman tasarrufu sağlar.
- Kullanımı oldukça kolaydır. Ayrıca şehir içinde yaygındır.
1 Martı
Martı’nın 2019 senesinde Türkiye’ye gelmesiyle birlikte elektrikli scooter kiralama sektörü hızla gelişmeye başladı. Elektrikli scooterın ilk örneklerinden olan Martı oldukça yaygın kullanılıyor. Ayrıca şirket e-scooter filosunun yanında e-bisiklet ve e-moped filolarını da işletiyor. Oldukça popüler ve bilindik bir scooter kiralama uygulaması olmasından dolayı sıkça tercih ediliyor.
2 BinBin
Martı gibi BinBin’de 2019 senesinde kurulmuş bir şirkettir. Mikromobilite konusunda faaliyet gösterip teknoloji üretiyor. Çevreci bir yaklaşımı da mevcuttur. Aynı zamanda sürücülere Martı gibi pratik bir ulaşım alternatifidir.
Rakiplerine oranla oldukça kapsayıcı bir web sitesi mevcut. BinBin’in sürücü güvenliği konusunda da detaylı çalıştığı görülüyor. Ayrıca sürücüler için detaylı kullanım talimatları da mevcut. Scooter kiralama şirketleri arasında yaygın kullanılanlardan biridir.
3 Hop
Diğer scooter kiralama uygulamalarında olduğu gibi Hop’ta, trafikte geçen zamanı azaltmayı hedefliyor. Ayrıca kuruluşu da 2019 senedir. Kendilerinin söylediği üzere enerjilerini rüzgar enerjisinden elde ediyorlar.
Hop, logosundaki kırmızı renk ile dinamik bir karakter hedefliyor. Bununla beraber küresel anlamda da çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Son olarak elektrikli bisiklet, motosiklet, araba gibi seçeneklerle de kullanım ağını genişletmek istiyor.
4 Tazı
Tazı scooter, diğer scooter kiralama uygulamalarına oranla daha az yaygınlık gösteriyor. 30 senelik tecrübesi bulunan Yapıdrom bünyesinde ortaya çıkmıştır. Tazı’nın da diğer uygulamalarda olduğu gibi çalışma prensibi aynıdır. Yakınlardaki bir tazı seçilir, ardından QR kod ile aktif hale gelir.
Ülkemizde daha pek çok scooter kiralama şirketi yani uygulaması mevcut. Yaygınlıkları değişse de yukarıdakilere ek olarak; MOBİ, LINK, Dost Scooter, ETKU ve Çita da seçenekler arasındadır.
Son olarak bu içeriğimizi beğendiğiyseniz “Trafiğin Yeni Sorunu Kiralanabilir Elektrikli Scooterlar!“ başlığımıza da göz atabilirsiniz.