Volkswagen Beetle Cam Silecekleri ve İlginç Tarihini anlatan bir yazı hazırladık. Volkswagen Beetle 1932 yılında maliyet açısından cep yakmayan kullanışlı bir otomobil olarak geldi. Dünyanın en çok satan otomobilleri arasında olması ucuz ve kullanışlı bir otomobil olması ile doğru orantılı oldu.
Volkswagen Beetle en sıkıntılı dönemlerde üretilmişti. Bu nedenle uygun fiyatla üretilmesi gerekiyordu. Bunun nedeni halkın ekonomik yönden fakir olmasıydı. Volkswagen uygun fiyatlı otomobili tasarlarken 17 derece eğime tırmanması ve 100km/s saniye hıza ulaşması gibi belirli kriterleri göz önünde tuttu.
Ferdinand Porsche tarafından tasarlanan Beetle aracı düşük maliyetlerde üretildi. Mühendislerinde yoğun bir şekilde kafa yorduğu otomobil lüks olarak değerlendirebileceğiniz hiçbir özellik bulunmuyordu. Beetle buna rağmen hiç istenmeyen bir otomobil olmadı. Mühendisler ve Ferdinand araçta bulunan ekstra özelliklerin, halkın cebinden gidecek paraya neden olacağını düşündü.
Volkswagen Beetle Cam Silecekleri Hiç Gerekli Görülmemişti
İlk yıllarda iyi satış rakamlarına ulaşan firma ekonomik yetersizliğe rağmen halkın taleplerine cevap vermek zorunda kaldı. Bu taleplerden biri 1960’lı yıllarda üretilen beetle modellerinin ön cam yıkama sistemine sahip olmaları yönündeydi. Ferdinand Volkswagen Beetle Cam Silecekleri gibi bir sisteme ihtiyaç duyulacağını hiç düşünmemişti. Burada görüyoruz ki ucuz otomobil üretme pahasına ön cam yıkama sistemini bile göz ardı etmeye neden olacak bir algı hakim.
Volkswagen Çözüm Olarak Karmaşık Bir Yol Seçti
Volkswagen Beetle Ön Cam Silecekleri için konusunda açısından manuel bir sistem olması gerektiğini düşündü. Ancak o dönemler 30 yıldır üretimde olan elektrik destekli bir cam yıkama sistemi mevcuttu. Volkswagen cephesinin bu soruna bu basit yöntemi kullanarak hızlı bir şekilde son verdiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yanılıyorsunuz. Volkswagen ucuz ve ekonomik otomobil felsefesini burada da kullandı. Sonrasında maliyetli olması nedeniyle elektrik destekli cam yıkama sistemini kullanmadı.
1961 Model Beetle’larda Manuel Tuş Kullanılmaya Başlandı
Ferdinand Porsche kararını verdi. Araçlarda Volkswagen Beetle Cam Silecekleri için manuel ön cam yıkayıcı pompa kullanmaya başladı. Bu da tam olarak bir tuşa basmanız sistemin çalışması ve tekrar çalışması için o tuşa tekrar çalışması anlamına geliyordu.
Sürücüler Daha Pratik Bir Sistem İstedi
Tabi ki bu sistemin sürücüleri için yorucu ve sürüş güvenliği açısından tehlikeli bir durum olduğunu tahmin etmişsinizdir. Muhtemelen Ferdinand da fark etti ancak üretim felsefesinin dışına çıkmak büyük bir olaydı.
Sistem her şeye rağmen 1 yıl boyunca kullanıldı. Volkswagen bu 1 yıl içinde çok fazla geri dönüt aldı. Mesajlar sistemin daha pratik çalışması gerektiği yönündeydi. Fernandes bu konuda sistemi tekrar inceledi. Geleneksel sistem ile devam edip sistemin içine yedek lastikteki havanın dahil olması için yeni bir revize içine girdiler.
Sistem Nasıl Çalışıyor?
Yeni sistem püskürtme iğnesi (su ve hava için), iki hortum, valf, rezervuar ve yedek lastikten oluşuyor. Sistem şöyle çalışıyor; Ön cam yıkayıcı rezervuarı, dik yedek lastiğin arkasında bulunan silindirik beyaz plastik 1 litrelik bir tanktır. Bu rezervuara bağlı iki hortum bulunuyor. Hortumun biri yıkayıcı püskürtme iğnesine diğeri ise valf aracılığı ile yedek lastik gövdesine bağlanıyor. Sistem basıncını yedek lastikten alır. Kauçuk bir hortum, yıkayıcı rezervuarının tepesinden kısa bir şekilde uzanır. Basınçlı hava ile çalışan pnömatik silecekler, düğmeye bastıktan sonra hortumlar vasıtasıyla alınarak basınçlı havanın rezervuara girmesi ve vananın açılması ile çalışıyor.
Valf, lastikteki havanın 26 psi’ye kadar düşmesine izin veriyor. Bu da lastikteki havanın hiç bitmeyeceği anlamına geliyor. Sadece sistem daha yavaş çalışacaktır. Lastiğin maksimum şişirilme seviyesi ise 40 psi.
Bu Özellik Sadece Beetle Özelinde Olmadı
Volkswagen sistemin devamını 70’li yıllarda da devam ettirdi. Maliyet konusunda olumlu bir grafik çizen Volkswagen bu sistemi diğer modellerinde de kullanmaya başladı. Ghia, Type3 ve Type 4 modeller bu cam yıkama sistemi ile kullanılmaya başlandı.
70’lerin ortalarına doğru geldiğimiz zaman ön cam yıkama sistemi rafa kalktı. Yerini elektrikli sisteme bıraktı. Tabi ki bu yöntem beetle dahil tüm otomobillerde kullanılan en mantıklı yöntemdir.