Yeni Arabalarda Olmayan Araç Aksesuarları… Klasik otomobil tutkusu bir zamanlar eski nesil zenginler için önemli bir hobiydi. Ancak bu eğlence anlayışı son yıllarda değişti. Klasik otomobillerin sunduğu güzellik, ayrıcalık ve nostaljinin yanı sıra, otomobilin yıllar içinde ne kadar geliştiğini de net bir şekilde hatırlatıyorlar. Teknoloji acımasız bir canavar gibi ve otomobil üreticileri ona ayak uydurmak için sürekli olarak modern otomobil modellerinin her yönünü yeniden hayal ediyor ve yeniden icat ediyor. Bu nedenle de sürekli değişen standartların gerisinde kalan otomobil özellikleri zamanla aşamalı olarak kullanımdan kaldırılıyor.
Bazı klasik otomobil özellikleri yerini daha güvenli, güvenilir ve daha verimli yeniliklere bırakırken, bazıları da insanların yaşam tarzları ve zevkleri değiştikçe bir kenara atıldı. “Yeni Arabalarda Olmayan Araç Aksesuarları” adlı içeriğimizde, tarihin değerli sayfalarında hatırlanmayı bekleyen araç parçalarına değineceğiz.
Çamurluğa Monte Aynalar
Çamurluğa monte aynalar ilk olarak 1921’de Elmer Berger’in patentli “polis gözetleyicisi” aracılığıyla otomobil endüstrisine girdi. Japon otomobil üreticileri daha sonra çamurluğa monte edilen aynaları, 1960’larda ve 1970’li yıllarda ustalaştırdı ve popüler hale getirdi. Çamurluk aynaları, tipik C sütunu kör noktalarını ortadan kaldırmak için mantıklı bir yenilikti. Ayrıca sürücülerin gözlerini yoldan ayırmamasını sağlıyordu. Ancak bariz dezavantajları, mikroskobik görüş alanı, geceleri kullanım zorluğu ve nesnelerin daha küçük görünmesiydi. Kapıya monte aynalar tüm bu zorlukları çözdü. Böylece hiç kimse aynaların ayarlanması gerektiğinde arabadan inmek zorunda kalmadı.
Ahşap Yan Kaplama
Çok sayıda moda zamanla gelir ve gider. Woodie trendi bugün genç sürücüleri şaşırtsa da eskiden oldukça değerliydi. Günümüzde bile bazı araçların iç mekanlarında kullanılan ahşap kaplamalar, aracın havasını değiştirmektedir. Ahşap yan kaplamalar çıkmadan önce Çoğu üretici için çelik pahalı bir seçenekti. Ahşap ise endişe verici güvenlik tehlikeleri ve göz kamaştırıcı bakım maliyetleriyle hantal bir alternatifti. 1950’lerde metal parçalar daha kolay yönetilebilir ve daha ucuz hale geldiğinde, otomobil üreticileri bazı orta yüzyıl müşterileri için vinil, metal ve plastik yan paneller üzerinde ahşap benzeri parçalar sunmaya başladı. Sonunda çekiciliklerini kaybettiler ve ahşap artık lüks araçlar için lüks bir iç mekan vurgusu olmaya devam ediyor.
Dahili Araç Telefonları
Dahili araç telefonları hakkında bilgi toplamaya çalışırken Google’nin derinliklerinde Humphrey Bogart’ın 1954 filmi Sabrina filmi ile karşılaştık. Bu film, ilk araba telefonlarından birini gösterdikten sonra tüm dünya dahili araç telefonlarına merak sarmıştır. Ayrıca 1970’lerde ve 1980’lerin başında, araç telefonu hizmeti popüler ve ana akım haline gelen bir statü sembolüydü. Otomobil üreticileri, güç için dahili telefon teknolojisini araç akülerine bağladılar ve telefon ağlarına bağlanan sinyalleri almak için harici antenleri devreye soktular.
Araç Telsizi hizmet ağı, ilk 1G sistemlerini ve İyileştirilmiş Mobil Telefon Hizmetini oluşturmada çok önemliydi. Sonunda 1990’larda dijital hizmet ortaya çıktığında kişisel bir cep telefonu patlaması yavaş yavaş araba telefonlarının sonunu getirdi.
Çeyrek Cam / Havalandırma Penceresi
Günümüzde çoğu otomobilde bulunan çeyrek camın aksine, havalandırma camları hem yolcu hem de sürücü için geri çekilebilir yan camların önüne eklenen küçük pencerelerdi. Bu havalandırma pencereleri, piyasadaki hemen hemen her dört kapılı binek otomobilde standart olarak geliyordu. Havalandırmalı cam pencereler, kabini soğutmak için tercih edilen yol olarak hizmet etti ve ayrıca ara sıra sürücüler anahtarları içeride kilitlediğinde içeri girmek için kullandığı yöntemdi. Neyse ki dahili klima sistemi, daha sonraki yıllarda otomobillerde standart hale gelen bir oyun değiştiriciydi. Havalandırma pencereleri sonunda ortadan kayboldu. Böylece tasarımcılar daha temiz hatlar ve ağırlık azaltma arayışına girdi.
Ön Koltuklar
Emniyet kemerleri zorunlu hale gelmeden önce, çoğu aile arabasında sıralı yapışık koltuklar standarttı. Orta koltuk en rahatı değildi fakat ön koltuğu ikiden fazla oturacak kadar geniş yapıyorlardı. 2000’li yıllardan sonra koltuklar ve güvenlik sistemleri değişti. Sıra koltuklar, hava yastıkları gibi güvenlik ekipmanlarının uygulanmasını zorlaştırdığı ve emniyet kemerlerinin etkin kullanımını engellediği için çoğu araçtan kaldırıldı.
Zemine Monte Dimmer Anahtarlar Prizleri
Tam adını bilemesek de eski araçlarda popüler olan Zemine monte edilen dimmer anahtar prizleri, oldukça farklı bakış açısına sahip parçalardan biridir. Dimmer anahtarları başlangıçta araba direksiyon simidine monte edilmişti. Sürücülerin farları kısa huzmelerden yüksek huzmelere kolayca değiştirmelerini sağlıyordu. Otomobil üreticileri daha sonra bunların tehlikeli dikkat dağıtıcı şeyler olacağı sonucuna vardılar ve anahtarı, ayakları kolay erişim için boyutunun önemli ölçüde büyüdüğü zemine yerleştirdiler. Gelişen teknoloji ve araç yapısı sayesinde dimmer anahtarı 1990’larda bu sefer ön cam silecek kolunun yanında direksiyon kolonuna taşındı.
İkinci El Klasik Araç İlanları