Otomobilleri geçiyorum, çoktan kabullendik akıllandıklarını. otobüsler, kamyonlar da sırada. Ama asıl sürpriz başka…
Yollar Akıllanırken Sürücüler Ne Yapıyor?
Geleceğe açılan kapı oluyor
Pilot bölge seçildi, başında bir Türk var
DIGINET-PS 2012’de tamamlanacak
Almanya’da sürücüsüz otomobillerin kullanacağı bu ilk ‘akıllı yol’u, Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak ile ekibi yapacak. Albayrak ve sekiz kişilik ekibi, Almanya’nın en karmaşık trafiğine sahip Berlin’deki Protokol Bulvarı’nı sürücüsüz araçlar için dijital yola dönüştürecek. Türk bilimadamı Albayrak, otonom araçların Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde 5 yıl içinde yollara çıkacağını ve insanların sürücüsüz bir şekilde, güven içinde yolculuk yapacağını söylüyor.
Araçlar, işaretler, trafik lambaları birbiriyle konuşacak
Dijital ortam iletişimi hataları önleyecek
Prof. Dr. Albayrak, Almanya‘nın uzun süredir üzerinde çalıştığı “sürücüsüz otomobiller için akıllı dijital yol” projesiyle ilgili şöyle konuşuyor: “Tam otonom araçların birkaç yıla yollarda olacağını düşünüyoruz. Bu sistem, önümüzdeki yıllarda bir standart haline gelecek. Araçlar birbiriyle konuşarak, çevresiyle konuşarak tam dijital bir ortam oluşturacak. Bu dijital ortamdan alınan bilgiler, otonom araç üreticilerin merkezlerine de gönderilecek. İnsanlar yola çıktıklarında herşey dijital olacak. Halkın bunları yavaş yavaş öğrenmesini sağlayacağız.” Otonom otomobillerin ardından Almanya‘da otonom otobüslerin de devreye gireceğini belirten Prof. Dr. Albayrak, yolcuların chatbot aracılığıyla araçla iletişime geçebileceğini ve seyahatlerini yönlendireceğini belirtiyor. Prof. Dr. Şahin Albayrak, Berlin eyaletinde Almanya Ulaştırma Bakanlığı ve Dijital Altyapı Kurumu direktifiyle oluşturulan konsorsiyumun dijital yol projesi için 7,5 milyon Euro ayrıldığını, bu kamu fonuna her iki yılda bir 5 milyon Euro‘nun aktarılacağını söylüyor.
Hollanda 2017’de denemelere başlamıştı
Bu arada küçücük Hollanda dünyanın ilk “akıllı yol” projesini 2017’de hayata geçirmişti. Daily Telegraph’ın haberine göre, trafik kazalarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanması amaçlanan uygulamaya göre, özel bir boyayla boyanan yol şeritlerinin gündüz depoladıkları ışık, gece 8 saate kadar yolu aydınlatabiliyor. Işığı karanlıkta yansıtarak parlatan şerit ve yol çizgileri, gece yolculuk yapanların sürüşlerini kolaylaştırıyor. Düşünsenize yol, havanın yağışlı olduğu zamanlarda da otomatik olarak kar veya yağmur işaretleri vererek sürücüleri uyarıyor.
Ya bizim halimiz?
Diyorsunuz ki “neden bahsediyor bu adam”? Neden yazdım bunları biliyor musunuz? Şu geride kalan bayram tatilinde yeni açılmış “3.5 saatlik” İstanbul-İzmir Otoyolu’nda öyle bir seyahat gerçekleştirdim ki Avrupa’nın ulaştığı seviyeden ne kadar uzakta olduğumuzu dile getirmek istedim. Yepyeni açılmış yolda bastıran sağanağa rağmen dört şeritten “kelle koltukta” yarışan sürücüler mi istersiniz, uyulmayan hız limitleri ve diğer trafik kuralları mı istersiniz, o kadar uyarıya rağmen azaltılamayan trafik kazalarını mı istersiniz… Onlarca kaza gördüm o geniş ve dümdüz otoyolda. Bir de hayal gibi bir projenin mimarının ülkemizden yetiştiğini, Prof. Dr. Şahin Albayrak olduğunu… Ne yaman bir çelişkidir bu…