İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek – 3

0
4057

Yazı Dizisi:

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek -1’de bir hayvan ya da insan tarafından çekilmeden giden bir araç fikrinin ne kadar da şaşırtıcı bulunduğunu anlatmıştık. Serinin ikinci içeriğinde ise at arabası tasarımından uzaklaşamayan bir anlayıştan bahsetmiştik. 

 

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek yazı dizisinin üçüncüsünde insan, araba sahibi olmanın verdiği lüks hissi ile tanışıyor…

 

İlk otomobiller yani 1860- 1920 arasında üretilen otomobiller, bugünün bakış açısıyla değerlendirildiğinde çok ama çok enteresanlar. Bu konuda paylaştığımız minik bilgiler ilgi görünce seriye devam etmek istedik. İilk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek kaldığı yerden devam ediyor.

 

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek 3.

 

1. Bir tane asla yetmez

Otomobillerin yaygınlaşması zengin zümrenin birden fazla otomobil alma alışkanlığını yarattı. 1920’li yıllarda zengin aileler günün anlamına özel otomobil kullanmaya başladılar. Örneğin ava giderken başka otomobil, şehre giderken başka otomobil, gezintiye çıkarken başka otomobil,pikniğe giderken başka otomobil…

2. Araba aldım kullanımıyorum

İlk otomobillerin pek çoğu sahipleri tarafından değil de tuttukları şöförler tarafından kullanılıyordu. Zenginler için araba kullanmak pek de hoş bir şey değildi. Yazık ki içi özenle döşenmiş bu güzel araçları verdikleri onlarca paraya rağmen kullanamıyorlardı.

3. Üstü açık hep moda

1920’li yıllarda üstü açılabilen arabalar çok moda oldu. Oluş o oluş tabi…Tente ile açılıp kapanabilen bu araçlar, özellikle iklim değişikliklerine karşı mükemmel bir çözüm sunuyordu.

 

4. Önde cam olsa iyi olur

İlk kez ön cam kullanma 1909’da başladı. Burada amaç yolcu ve sürücüyü rüzgar, çamur ya da tozdan korumaktı.

 

5. Hiç jantı olmayan arabanın lastiğini değiştirdin mi sen?

İlk 30 yıl boyunca otomobillerde jant olmadığı için lastik değiştirmek gerçek bir işkenceydi. Sürücü aracı kendi başına yükseltip bozuk, deforme lastiği çıkarıyor ardından bin bir zahmetle yenisini takıyordu. Bu işin sonunda yaralanmalar da çok yaşanıyordu.

 

6. Araba kullanacaksan ona göre giyin!

Neredeyse 1940’lı yıllara kadar terk edilmeyen bir alışkanlık söz konusuydu. Şöyle ki, araba kullanmak bir iş olarak görülüyor ve tıpkı binicilik, yüzme, ava çıkmak gibi bir eylem olarak kabule dilen bu iş için özel giysiler giyiliyordu. Ceket, rüzgarlık, çizme, şapka gibi malzemelerle rüzgardan korunmak amaçlanıyordu. Ancak bunlar zamanla araba kullanma işinin giysileri haline geldiler.

 

7. İlk sahibinden satılık araba ilanları çok romantikti

İlk kez 1920’lerde gazetelerde görülen sahibinden satılık otomobil ilanlarına bakıldığında çok romantik cümleler dikkat çekiyor. Örneğin 1920 model 6 silindirli üstü kapalı Amerikan Essex’in ilanında kırlarda onunla gezinti yapmak cennette olmak gibi denilmiş…

 

8. Haritacılık gelişimine otomobillere borçludur!

İlk yıllarda oldukça bozuk olan patika yollar birbirine benziyor, sürücüler sıklıkla kayboluyordu. Bu nedenle yolalrı ayrıntılı bir biçimde gösteren haritalar ihtiyaç haline geldi. Öyle ki devlet eliyle haritacılık desteklendi ve ilk detaylı haritalar hazırlandı. Bundan önce harita bilimi, sadece ordu için ve askeri amaçlarla gelişiyordu. 

 

9. Otomobilleri zengin oyuncağı olmaktan çıkarıp herkes için ihtiyaç haline getiren çiftçi çocuğu

Başlangıçta otomobiller, sadece zenginler için üretilen birer oyuncaktı. Ancak Detroid’li bir çiftçi çocuğu olan Henry Ford, bu durumu kökünden değiştirecekti. Hayatı çiftliklerde geçen bu çocuk, ilk kez bir otomobil gördüğünde müthiş bir tutku duymuş ve tüm hayatını bu araçlarla ilgili çalışmaya adamıştı. Onun 1930’larda yarattığı Ford Model T devrimi, otomobili herkesin kullanacağı bir ihtiyaç bir araç haline getirdi. 

 

10. Yarışçı Bentley

İlk motor üfleyiciler 1920’lerin sonlarında Bentley marka yarış araçlarında kullanıldı. 

 

 Serinin ilk içeriği için ve ikinci içeriği için arabam.com Otomobille Yaşam Kategorisini ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here