Hidrolik fren, otomobillerde ve birçok taşıtta yaygın olarak kullanılan bir fren sistemidir. Bu sistem, frenleme işlemi için sıvı bir madde olan hidrolik yağı ile kullanılıyor. Hidrolik fren sistemi, fren pedalına uygulanan kuvveti tekerleklerdeki fren disklerine veya tamburlarına iletmek için hidrolik basıncı kullanır. Hidrolik frenler, otomobillerde ilk olarak 1930’ların başlarında kullanıldı. Bu sistemin, önceki mekanik fren sistemlerine göre daha etkili ve güvenilir bir frenleme sağladığı için hızla yaygınlaştı söyleyebiliriz.

Hidrolik frenlerin birçok avantajı bulunuyor. Daha etkili frenleme sağlayan hidrolik frenlerin, pedala uygulanan kuvveti tekerleklere daha verimli bir şekilde ilettiğini söyleyebiliriz. Isıya daha dayanıklı olan bu fren sistemi, böylece performansını uzun süre koruyabilir. Ayrıca hidrolik frenlere eski fren sistemlerine göre daha az bakım gerekiyor.

Hidrolik Frenler Nasıl Çalışıyor?

El freni, motorlu taşıtlarda aracın park halindeyken hareket etmesini engeller. Halat içerisindeki tel sayesinde arka tekerlekler kitlenir ve bu sayede araç hareket etmez. Hidrolik fren ise genellikle mekanik sistemin tam aksine kullanıldığında ısınma ve gevşeme yapmadığı için daha çok performans araçlarında kullanılıyor. Mekanik el freni sadece aracı park ederken kullanılırken, hidrolik el freninde araç hareket halindeyken de kullanılabilir. Ayrıca mekanik frende sürücü fren pedalına bastığında frenleme kuvveti 4 tekere iletiliyorken, hidrolik frende yalnızca arka 2 tekere iletiliyor. Hidrolik frenler, sürtünme kuvvetinin direk olarak yağ basıncıyla sağlandığı frenlerdir. Kullanılan özel madeni yağ ile merkez pompasından tekerleklere yayılır ve frenlemeyi sağlar.

Araba Yarışlarında Neden Önemli?

 

hidrolik fren

Drift sporu ve Ralli yarışlarda kullanılmasına çok alışık olduğumuz hidrolik fren sistemi sayesinde keskin virajlar kolaylıkla geçilebiliyor. Mekanik el freni, tekerlekleri tam anlamıyla kilitleyemediği için araba yarışlarında kullanılmaz. Hidrolik el freninin montajında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, el freni kolunun sabitlenme şekli. Hidrolik frenin mutlaka ince olmayan bir profille sabitlenmesi gerekiyor. Yeterince iyi sabitlenmeyen hidrolik fren yarış anında sert bir çekmeyle kopabilir.

Motor Freni Nedir, Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here