İç Aksam Ne Demek?

0
4289
İç Aksam Nedir?

Bir otomobilin işleyişini ve sürüş deneyimini etkileyen her şey “iç aksam” olarak kabul edilir. İç aksamın birden fazla parçayı içine alan genel bir tanım olduğunu söyleyebiliriz. Bu tanımın içerisine; karbüratör, yağ filtresi, motor, silindirler, silindir bloğu, silindir kapağı, subap kapağı, radyatör, hava filtresi, su filtresi, krank mili, yağ filtresi, yakıt pompası, buji, piston, distribütör, besleme pompası ve krank mili gibi birçok parça girebilir. Tüm bu parçaları ifade ederken kısaca iç aksam diyebiliriz. Ekspertiz raporlarında “araç içi aksamı sorunsuz” ifadesi tüm bu parçaların sorunsuz çalıştığı anlamına geliyor.

İç Aksam Kapsamında Yer Alan Başlıca Parçalar

1. Motor

Araç içerisinde en önemli parça diyebiliriz. Çünkü yakıtın silindir içerisinde yanmasını ve ısının hareket enerjisine dönüşmesini sağlar. Çoğu zaman aracın ön kısmında yer alır. Ancak bazı modellerde arka kısımda da yer alabilir.

2. Debriyaj

iç aksam

Motor ve vites arasında yer alan debriyaj, motorun hareketini vites kutusuna iletmeye ya da kesmeye yarar. Eğer debriyaj pedalı ani, yarım veya sert kullanırsanız debriyaj balatalarının aşınmasına sebep olabilirsiniz. Özellikle araç hareket ederken debriyaj pedalına yarım veya tam güçle basmak balataya zarar verir. Bu nedenle hareket ederken debriyaj pedalına basılı tutmamalısınız.

3. Şanzıman

Şanzıman, aracın hızını ve tork değerini ayarlar. Aracın ileri geri hareketini sağlar. Genellikle dişli ve millerden oluşur. Bu nedenle dişlilerin aşınmasını ve ısınmasını önlemek için düzenli olarak bakımını yapmalısınız.

4. Diferansiyel

iç aksam

İç aksam içerisinde motorun hareketini tekerleklere iletir. Sonrasında ise şaft, hareketi 90 derece çevirip akslara ulaştırır. Diferansiyel de dişli ve millerden oluşuyor. Bu nedenle dişli yağı kullanılarak, oluşabilecek hasarların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca virajlarda çekici tekerleklere farklı hızlarda dönme imkanı da sağlıyor.

5. Şasi ve Karoseri

Şasi, aracın tüm parçalarını üzerinde taşıyan iskelet sistemi diyebiliriz. Bu nedenle oldukça sağlam ve dayanıklı olması gerekiyor. Karoseri ise aracın dış yapısının şeklini oluşturan yapının adı. Genellikle şasi ve karoser birlikte üretiliyor. Böylece araçlar daha düşük bir ağırlığa sahip oluyor.

Wankel Motor Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here