Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı arabalar her zaman merak konusu olmuştur. Tabi, dönemin savaş şartları dikkate alındığında Atatürk’ün araba koleksiyonu olduğu söylemez. Fakat makam aracı olarak kullandığı birkaç arabası mevcut. Atatürk’ün kullandığı arabalara yönelik kaynakların kısıtlı olması sebebiyle bazı bilgiler net olarak söylenemiyor. Fakat bilinen marka ve modelleri sizler için tek tek inceledik. Bugün 29 Ekim vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı arabaları ele alacağız.

Atatürk’ün Otomobilleri

O yıllarda otomobil sektörü tam anlamıyla gelişmediği için belli başlı markalar öne çıkıyordu. Örneğin Atatürk’ün kullandığı araçlar arasında Cadillac ve Lincoln gibi saygın otomotiv üreticilerinin araçları yer alıyordu. Bugün ise Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı arabalar, Anıtkabir’in çeşitli alanlarında korunarak saklanıyor. Cadillac, 23 Nisan Kulesinde sunulurken Lincoln, Barış Kulesinde sergileniyor.

Atatürk’ün Cadillac Marka Arabası

Atatürk'ün kullandığı araba

Atatürk’ün ziyaretleri için 1936-1938 yılları arasında kullanılan Cadillac, döneminin önde gelen markalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Makam aracı olarak Atatürk’e hediye edilen model, özel üretim bir otomobil. Ayrıca Cadillac 80 serisi, dönem şartlarına göre 150 HP gibi iyi bir motor gücüne sahip. Büyük ızgarası ve kabuk biçimli tamponu ile döneminde öne çıkıyor. Aynı zamanda aracın güzel bir detayı daha bulunuyor. Konsolda yer alan saat, 09.05 olarak ayarlı.

Atatürk’ün İlk Arabası Mercedes

Mercedes Sindelfingen, Atatürk’ün ilk arabası olarak biliniyor. Bu bilgiye dair fazla kaynak bulunmasa da bazı kaynaklar net olarak bu aracı işaret ediyor. 1924-1929 yıllarında üretilmiş olan Mercedes markalı araba, 100 HP motor gücüne sahip. Aynı zamanda araç, dört silindirli bir motor taşıyor.

Mustafa Kemal’in Lincoln Marka Arabaları

Atatürk'ün kullandığı araba

Atatürk’ün iki farklı Lincoln marka arabası bulunuyor. K Serisi araçların markanın tek cabriolet versiyonu olduğu kaynaklar arasında yer alıyor. Aynı zamanda araçların 150 HP motor gücü mevcut. Atatürk’ün 1935-1938 yılları arasında kullandığı Lincoln marka otomobiller, Barış Kulesinde ziyaretçilerini bekliyor. Araçların daha çok törenlerde kullanıldığı bilinirken zırhları da olduğu söyleniyor. Ayrıca camları kurşun geçirmez özelliğe sahip olup kumaş kaplı bir tavanı bulunuyor.

Atatürk’ün Motosikleti

Listemizde yer alan son araç ise bir motosiklet. 1934 senesinde hediye olarak Atatürk’e verilen motosiklete dair fazla bilgi bulunmuyor. Ulu önder, bu motosikleti daha çok halk ile kurduğu temaslarda kullanıyordu. Tabi, motosikletin önemli bir özelliği daha mevcut. Motosiklet, dünyadaki ilk örneklerinden biri.

29 Ekim’e Özel Popüler Kırmızı Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here