MQB (Modular Transversal Toolkit) Nedir?

0
5702

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Volkswagen Group, bünyesinde bulunan farklı markaların seri üretimi için çığır açan bir işe imza attı. Kısaca MQB (Modularer Querbaukasten) -Modular Transversal Toolkit- denilen bu çalışma sayesinde 2012 yılından itibaren Volkswagen bünyesinde bulunan markalarının önden çeker araçlarında, enine konumlanan motorların bulunduğu araçların ortak bir iskelet etrafında üretilmesi sağlandı.

MQB (Modular Transversal Toolkit) Ne Anlama Gelir?

Türkçeye Modüler Enine Kutu İnşası olarak çevirilebildiği gibi Modüler Platform Yönetimi gibi pratik bir çeviri de kullanılabilir. MQB (Modular Transversal Toolkit) önden çekişli araçlarda motorun pozisyonuna göre standardize edilmiş bir platform yapılanmasıdır. Alt ve orta segmentte motor aracın boyuna göre enine konumlanırken, üst segmentlerde motor boyuna konumlanır. Bu platform için de MLB (Modularer Längsbaukasten) ismi kullanılır.

MQB (Modular Transversal Toolkit) Ne İşe Yarar?

MQB sayesinde bu platformu kullanan tüm araçlarda gaz pedalı ile ön tekerlek arasındaki mesafe standart hale getirilir. Bu sayede motor, şanzıman, aktarma organları gibi önemli parçaların şasi üzerinde monte edildiği alanlarda bir değişim olmaz. Bu da otomobil montajının en kompleks aşamasında hem zamandan hem de ekstra mühendislik maliyetinden tasarruf anlamına gelir. Ayrıca sistem değişikliği gerekmediği için aynı üretim bandından farklı model araçların montajını mümkün kılar. Hatta aynı araç tasarımı farklı yakıt sistemlerine entegre hale getirildiği için motor montajlarını da kolaylaştırır. Aşağıda bu durumu şematize eden görseli inceleyebilirsiniz.

MQB Kullanan Araçlar Birbirinin Aynısı Mıdır?

Bu sistem her ne kadar otomobil markalarında tekdüzeliği artıran bir faktör olarak görülse de gerçek biraz farklıdır. Aynı platformu kullanan araçların boyutları oldukça benzer olsa da tasarım olarak farklılardır. Ayrıca, MQB kullanmaya başladıktan sonra kazanılan zaman ve maddi tasarruf sayesinde farklı markalarında yeni modeller tasarlayan Volkswagen Group, aslında portföyünü daha da genişletmiştir. Bu da MQB teknolojisinin markaya kazandırdığı esnekliğin bir göstergesidir.

 

MQB Kullanılan Modeller

Rakamlarla ifade edildiğinde MQB sayesinde araç imalatında %30’luk bir zaman kazanan Volkswagen, %60’a varan bir mühendislik maliyetinden de tasarruf etmiştir. Aslında birçok otomobil markası tarafından farklı isimlerle kullanılan ortak platformlar bulunmaktadır. MQB’nin kullanıldığı otomobiller ise şunlardır:

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here